Elektrik tasarrufu için öneriler

Sponsorlu Bağlantılar

eflatun987

eflatun987

Üye
    Konu Sahibi
Elektrik tasarrufu için öneriler
Selam
Elektrik tasarrufu hakkında bildiklerimi yazmak istedim. Sizde ekleme yapabilirsiniz. Cıvıtana kadar bir kaç kişi faydalansa benim için yeterlidir.
1. Ev ve işyerlerinde aydınlatma önemlidir.
İşyerlerinde tuvaletlerde, binalardaki merdivenlerde bizi dansöz gibi kıvırtan hareket sensörlü lambalar tasarruf ettirmez. Aksine masrafa sokar. Çünkü
30 -40 saniyede bir Soner ve tekrar yanar. Belli aralıklarla lambaya devamlı ani elektrik geldiğinden dolayı yanar yenisiyle değiştirmek gerekir. Örnek tuvalette 3 dakika kalsan 10 defa lamba ani elektrik gelir. Zaman roleli olsa 3 dakikada 1 kere yanar. Yada düz dümeli olsa çıkınca kapatılır. Hareket sensörlüye fazla para vermek gereksiz. Yazı uzun olacak burda bitiriyorum.
Mesaj birleştirildi:

2. Lamba seçerken akkor (40-100 Walt daha fazlasında var.) florasan (18-40 Walt farklı olanları vardır) yerine tasarruflu LED (3-15 walt fazla olanlarıda var.)
kullanıla bilir. Tasarruf edicem diye 3-5 waltlık alıp karanlıkta oturmak olmaz. Bence LED lamba alınacaksa ideal olanı 12-15 Walt olanıdır. Hem aydınlık yeterli olur. Mekan büyüklüğüne göre 2 labma varsa 1 tane yeterli olur. 4-5 tane varsa
2-3 tanesi yeterli olur. Amaç tasarruf etmekse düşük waltlı alıcamıza orta ve yüksek waltlı alıp 1-2 lamba yakmamak daha iyi olur. Gösteriş yapılacaksa 8-10 waltlık alıp hepsini yakarsın. Daha düşüğünü tavsiye etmem.
Mesaj birleştirildi:

3. Lambaların en ucuzunu alıp zamanla özelliğini kaybedip elektriği sömürebilir. (Fazla voltaj çekebilir.) en pahalısını alıp kesenden fazla para harcarsın. 3-5 elektrikçi dolaşıp piyasadaki markaları öğrenip internetten kıyaslama yapıp orta derece fiyatlı lamba almanı tavsiye ederim. Hem kesene uygun olur. Hemde elektrik tasarrufu yaparsın.
4. Lambaların özelliği zamanla aşınır. Lambalar çalışıyorsa bile olsa 1 yıl veya 18 ayda 1 değişse iyi olur. 1 lambayı değiştirdiğinde sonraki faturanda fark olmazsa eskileri 2-3 ay daha kullan sonra tekrar son aldığını tak. Faturanı takip et. Faturanda fark olursa eskileri başka yerde kullan veya atarsın.
(Zaman aşımı deyimi lambalardada geçerli.)
Mesaj birleştirildi:

Aydınlatmanın önemini 4 maddeyle anlattıktan sonra gelelim diğer elektrikli araçlara.
5. Elektrik kaçağı var mı? Kontrol et. (Kaçak derken elektriğin normalmen fazla kullanılmasını kastediyorum.) Faturandaki kullanım miktarı ( kw ) 2-3 fatura arasında yükselme olursa ve yükselme devam ediyorsa elektrikli 1 araç elektriği sömürüyor olabilir. Komşuların kullanım miktarıyla sizin kullanım miktarını karşılaştırın. Komşun az kullanıyor olabilir. Kışın kombi petek fırın vs. yanar amaç senin faturanla dengeli artıyor yada azalıyor mu? Sende 300 komşu 150 TL sonraki fatura sende 500 komşuda 200 TL olursa sende kaçak var yada elektrik sayacı bozuk.
Mesaj birleştirildi:

6. Mesela bugün elektrik sayacında kullanım kw yaz. Yarın tekrar bak. Aradaki farka bak.2.günle 3.günü kıyasla bu şekilde 1 hafta takip et aradaki fark
2-4 kw sorun yok.
 
Son düzenleme:


PALA.

PALA.

Üye
İlk dört madde ampuller konusunda haklısın, şimdiki ampuller özellikle de uzun ömür vaadeden led ve tasarruflu ampullerin ömürleri çok kısa, 30 liraya aldığın ampul 30 liralık elektrik tüketmeden bozuluyor maalesef. Ancak söyle bişey var, bu ampullerin enerji tüketimleri deve de kulaktır.

Asıl enerji tüketimi yapan fırın, ufo, ütü, su ısıtıcısı, şofben, buz dolabı, televizyon olarak sıralanabilir. Buz dolabı ve televizyonu hafife almamak lazım.

Diğer maddelerde bahsettiğiniz kaçak oranından bahsedelim, normalde evlerde, özellikle de yeni şartnameye göre KAKR yani Kaçak Akım Koruma Rölesi zorunludur, bu cihazların çalışma prensibi gereği ev tipi olanlar 30mA kaçakta açma yapar, yani sanıldığı gibi bir kaçak olması mümkün değildir. Ancak burada bahsi geçen kaçak normalden farklıdır, ya birisi sizin evin hattına bir yerlerden köprü atmıştır yada sayacınız yanlış ölçüyor olabilir.

Diğer bir durum da mahali bölgede elektriği kaçak kullananların diğer abonelere yansımasıdır, tabi bunun üzerine birde verginin vergisi gelince 150 lira fatura oluyor sana 300 lira, ne kadar kıssanızda sonuç değişmez, ampul falan hikaye, aklıma eski floresanlar geldi 10 sene bozulmazdı.

Benim ek bir tavsiyem, özellikle beyaz eşya alırken, güç tüketimine bakılmasından yanadır, A, A+++ gibi ibareler oluyor, bunlar biraz pahalıdır ama uzun vaadede tasarruf sağlar.
 
eflatun987

eflatun987

Üye
    Konu Sahibi
Mesela bende 20 yıllık buzdolabı vardı. Kullanırken 550 TL ve üstünde fatura gelirdi. Dolabı değiştirince 300 TL civarı gelmişti. Aydınlatmayı hafife almamak lazım. Ortalama 5 saat yanıyor. Evde karanlık güneş görmeyen bölümler varsa koridor, banyo, tuvalet vs penceresi yok veya ışık almassa ortalama 7 saat yanar. Şimdiki evlerde tek duylu çıplak lamba nerdeyse takılmıyor. Dekoratif olsun diye 2-3-5 lambalı modeller kullanılıyor. 2 oda 1 salon 1 mutfak 2 balkon tuvalet banyo koridor derken 9 aydınlatma demek ortalama 3 lamba kullanılsa 27 lamba yapar. akkor lamba orta halli 60 walt al. 27*60*5*30=243 kw yapar. LED lamba 10 waltlıksa 40,
15 waltlıksa 60 kw yapar.
Mesaj birleştirildi:

Hepsini 5 saat kullanıyorum diye algılanmasın. Tasarruflu lambaların ne kadar tasarruf adebilinir anlaşılması için yazdım.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: gonyalı
PALA.

PALA.

Üye
Vergi ve kaçak bitmedikçe elektrik fiyatı maalesef yüksek olur. Habere bakın, trafo bile kaçak olur mu ? Yüksek gerilime bile köprü atıyorlar.
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
@gonyalı oku özetlesene bana şu ara pek zamanım yok
 
  • Beğen
Tepkiler: gonyalı
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Halsizim
Psikolojik olarak
çökmüş durumdayım
Sanki her yerim kilitlenmiş gibi
Kıpırdayamıyorum
Yattığım yerde
sürekli uyuyup uyanıyom
Allah şifa versin
Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız
 
  • Kahkaha
Tepkiler: gonyalı


Üst Alt