Selülit ve Yılancık

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Selülit ve Yılancık
Selülit ve yılancık, genellikle aynı tür bakterilerin neden olduğu bakteriyel deri enfeksiyonlandır. Hem selülit hem de yılancık potansiyel olarak tehlikeli enfeksiyonlardır çünkü ikisi de kana yayılabilir ve sonra da enfeksiyon diğer organları etkileyebilir. Özellikle infantlar (bebekler), yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve yapay ya da anormal kalp kapakçıkları olan bireylerde tehlikelidir (çünkü derideki enfeksiyon, kalp kapakçıklarına yerleşebilir ve daha ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilir).


Belirtiler
Her iki enfeksiyon da birkaç saatte ya da günde derinin kızarmasına, dokunmaya karşı hassaslaşmasına ve ciltte yanma hissi oluşmasına neden olur. Aynı zamanda, kendinizi genel olarak hasta hissedebilir ve ateşlenebilirsiniz; titreme görülebilir; enfeksiyon bölgesi yakınındaki lenf bezleri şişebilir ve kızaran bölgeden bu bölgeye yakın, şişmiş lenf bezlerine doğru uzanan kırmızı çizgiler oluşabilir.


Selülit genellikle bacaklarda görülür ve sıklıkla deride çatlaklara neden olarak deri yüzeyinde yaşayan bakterilerin daha kolayca enfeksiyona neden olabilecekleri derinin alt tabakalanna ulaşmalanna olanak sağlar. Bazen ayak derisindeki çatlaklar, bacaklarda selülit oluşmasına neden olur.


Selülitte genellikle olağan dışı bir sertleşme ve kalınlaşma hissi uyandıran geniş bir kırmızılaşmış alan görülür. Genellikle, kırmızılaşmış alan içinde selülite uzanan çatlağı görebilirsiniz.


Erizipel (yılancık) genellikle üç yerde görülür. Genellikle burun kemiğinde başlar; yanağın üst kısmında yayılır ve yüzün bir tarafında gözün şişmesine neden olur. Meme kanseri nedeniyle geçirilen radikal mastektomi (memenin ameliyatla alınması) sonrasında kol gibi lenf damarlarının kesildiği vücudun herhangi bir bölgesinde de görülebilir. Son olarak da, kalp ameliyatı nedeniyle bacağından damar alınan insanlarda olduğu gibi, damarların kesildiği bölgelerde görülebilir. Son değinilen türdeki erizepel genellikle selülitle kanştırılır.





Erizipelde (selülittekinin tersine) genellikle birbiriyle bağlantısı olmayan farklı birkaç kırmızı yama görülür ancak bu yamalar selülitte olduğu gibi kabarık değildir.


Tedavi
Selülit ya da erizipelinizin olduğundan şüphelenirseniz, hemen doktorunuzu arayınız. Bu sağlık sorunlarına neden olan bakterileri (genellikle streptekok ya da stafilokok) öldürmek için antibiyotikle yapılan tedavi, enfeksiyonu iyileştirir. Ama tedavi geciktirilirse, iyileşme daha uzun bir zaman alır. Genellikle hastanede yatarak tedavi gerekmez. Bacakta görülen selülit tedavisi süresince enfeksiyon kapmış olan bacak havada tutulmalıdır. Doktorlar bazen enfeksiyon kapmış ayağınızı, yürüyebilesiniz diye tekerlikli bir çubuğa tutturulmuş bir askı yardımıyla havada tutmanızı önerebilirler.
 


Üst Alt